- Nou

Narasimha (नरसिंह) al patrulea avatar ( leu-om) al lui Vishnu veche statueta de lemn policromat Indonezia (probabil Java sau Bali) cca 1900 (sfarsit de sec 19 - inceput de sec 20).
Reprezentare ritualică a celui de-al patrulea avatar al zeului Vishnu, Narasimha, manifestat pentru a-l proteja pe Prahlada. Piesa reflectă sincretismul hindus-javanic, cu trăsături expresive și gesturi simbolice de protecție și distrugere a răului.
Narasimha (în sanscrită: नरसिंह, „om-leu”) este al patrulea avatar al lui Vishnu și este unic prin forma sa: jumătate om, jumătate leu. El este manifestarea furiei divine și a protecției absolute oferite credinciosilor.
A apărut pentru a-l salva pe tânărul Prahlada de tirania tatălui său, demonul Hiranyakashipu, care nega divinitatea lui Vishnu.
Ca să învingă demonul fără a încălca promisiunile cosmice (că nu va ucide nici ziua, nici noaptea, nici de om, nici de animal, nici înăuntru, nici afară etc.), Vishnu s-a întrupat în forma Narasimha și l-a ucis la amurg, pe pragul palatului, cu ghearele, ocolind toate condițiile.
Capul de leu cu colți proeminenți și trăsături fioroase este tipic pentru Narasimha.
Corp uman, cu armură și decorațiuni — simbol al forței și protecției.
Postura cu mâinile ridicate poate fi o reprezentare ritualică, poate evocând actul distrugerii demonului.
Aripile din spate ar putea fi mai degrabă o interpretare artistică locală (posibil Java/Bali), într-un stil influențat de iconografia regională.
Această piesă e un bun exemplu de artă religioasă sud-asiatică sau sud-est asiatică, cel mai probabil din Indonezia (Java, Bali), unde cultul hindus-budist a fost foarte prezent și unde sunt frecvente reprezentările din lemn pictat ale zeilor.
Obiect de cult domestic sau parte dintr-un altar de familie;
Sau o piesă de decor ritualic dintr-un templu/hall hindus local;
Poate și o păpușă ceremonială (în stil wayang golek, dacă este din Java).
Conditie cinform foto. Inaltime 23 cm.